reklama

środa, 15 maja 2019

Filet z ryby pieczony w foli z pieczarkami i ziemniakami

Na dzisiejszy obiad mąż zażyczył sobie rybkę, ale przygotowaną nie tradycyjnie. Oj, przyzwyczaił się już ten mój mężuś do rybki przygotowywanej na różne sposoby. Dlatego już wczoraj prosił bym coś wymyśliła. Dobrze, że go dzisiaj do obiadu nie było, bo mogłam spokojnie przygotować mu rybną niespodziankę. Postanowiłam zrobić coś, przy czym nie trzeba długo stać. Ryba pieczona w foli z różnymi  składnikami, to  szybkie danie obiadowe.  Jakież było jego zdziwienie gdy podałam tak przygotowaną rybkę, która okazała się naprawdę pyszna.


Składniki:
3 kostki łososia alaska lub inny filet
30 dkg pieczarek
1 cebula
9 mniejszych ziemniaków
sól
pieprz
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Rozmrożoną rybę dokładnie odcisnąć w ręczniku papierowym, a następnie obsypać z obydwu stron przyprawami. Pieczarki wyczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki i ugotować al dente . Przygotować trzy większe kawałki foli aluminiowej. Na foli ułożyć pieczarki, na pieczarkach rybę, przykryć pieczarkami. Następnie obłożyć  ziemniakami i na koniec dodać cebulę. Całość skropić olejem i posypać przyprawami, a następnie folię szczelnie zwinąć. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 50 minut. Smacznego.


2 komentarze:

  1. 200 stopni i 50 min dla ryby !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zrobiłam i było pysznie, rybka się nie rozpadła, ani nie wysuszyła.

      Usuń