reklama

czwartek, 16 maja 2019

Gulasz z indyka z porem, pieczarkami, selerem naciowym i z serem mascarpone

I znowu powtórzyła się sytuacja z mięsem z indyka. Kupiliśmy trochę za dużo i pozostał mi akurat taki kawałek do zrobienia gulaszu. Jednak jak już wiecie lubię wymyślać coś nowego, dlatego i teraz postanowiłam wykorzystać składniki, które zalegały mi lodówkę. Postanowiłam przygotować gulasz w sosie jakiego jeszcze nie było i dlatego wykorzystałam do tego celu serek mascarpone, który pozostał mi po przygotowaniu kremu do pavlova.
Gulasz z takim sosem był wyśmienity w smaku i znów zapunktowałam u mojego osobistego testera, który zastanawia się co jeszcze wymyślę, żeby go znowu zaskoczyć.

Składniki:
500 g piersi z indyka
200 g pieczarek
kawałek białej części pora
2 łodygi selera naciowego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona
100 g serka mascarpone
olej

Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
pieprz ziołowy
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do marynaty na co najmniej 2 godziny. Następnie na patelni rozgrzać olej i wrzucić wyjęte z marynaty mięso. Obsmażyć z każdej strony, a następnie przełożyć do garnka. Wlać trochę wody i dusić. Na pozostałym oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę  cebulę i pokrojony w pół krążki por, a następnie również wrzucić do garnka. Na koniec na pozostałym oleju przesmażyć pokrojone w plasterki pieczarki i dodać do pozostałych składników w garnku. Dolać jeszcze wody, dodać pokrojony seler naciowy, przyprawić i dusić do miękkości składników. Serek mascarpone rozmieszać z kilkoma łyżkami sosu z gulaszu i wlać do gulaszu. Dokładnie wymieszać, doprawić. Ja zaserwowałam ten gulasz z kaszą jęczmienną. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz