reklama

piątek, 5 kwietnia 2019

Zupa serowa z mięsem mielonym wersja druga

O zupie serowej pisałam już dawno temu i właśnie w dawnym poście wspominałam o tej wersji. Jakoś nigdy nie zdarzyło mi się przygotować tej prostej zupy bez kulek z mięsa mielonego, aż do dziś, kiedy pozostało mi mięso mielone i pieczarki z przygotowania innego dania obiadowego oraz dorodne pory otrzymane od córki.  Tak więc przygotowałam tą prostą, a jakże smaczną zupę serową jak zwykle trochę zmodyfikowaną przeze mnie. Oczywiście pierwsza wersja jest bardzo dobra.
Uwielbiają ją osoby preferujące mini klopsiki w tej zupie i ja do nich też należałam, bo byłam zachwycona tym właśnie przepisem, ale teraz po latach zasmakowała mi ta prosta w przygotowaniu zupa i chcę się podzielić przepisem na nią.

Składniki:
500 g mięsa mielonego mieszanego
1 por sałatkowy
5 - 6 pieczarek
200 g serka topionego śmietankowego
1,5 l rosołu lub wody
olej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, a następnie  przesmażyć na łyżce oleju i wrzucić do garnka. Dodać obrany i pokrojony na pół krążki por oraz pokrojone pieczarki, zalać rosołem i gotować do miękkości pieczarek. Na koniec dodać serek topiony i gotować do rozpuszczenia sera. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową. Zaserwowałam ją z makaronem wstążki. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz