reklama

czwartek, 4 kwietnia 2019

Placki ziemniaczane z dodatkiem mięsa mielonego, pokrzywy i czosnku niedźwiedziego

Pisałam już na  moim profilu dawno temu, że od czasu do czasu będę przygotowywała potrawy z udziałem roślin dziko rosnących, między innymi takich jak pokrzywa. I właśnie dzisiaj mąż przyniósł mi świeżutką, młodą pokrzywę, którą wykorzystałam jako dodatek do  placków ziemniaczanych. A, że w lodówce czekał jeszcze czosnek niedźwiedzi, który ostatnio zakupiliśmy to postanowiłam i jego użyć do moich nowatorskich placków. I tak oto powstały placki ziemniaczane z dodatkiem mięsa mielonego, które już kiedyś robiłam z dodatkiem pokrzywy i czosnku niedźwiedziego.
Placki okazały się tak pyszne, że aż nasza córka nie mogła się ich nachwalić, bo nie za bardzo przepada za moimi potrawami z chwastów.

Składniki:
500 g mięsa mielonego
6 ziemniaków
garść młodych pokrzyw
garść czosnku niedźwiedziego
1/2 cebuli
1 jajko
2 łyżki mąki
olej do smażenia
sól
pieprz
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Obrać i pokroić drobno cebulę, a następnie przesmażyć na oleju. Dodać mięso mielone doprawić solą. pieprzem i razem wszystko dokładnie  przesmażyć. Odstawić do wystygnięcia. Ziemniaki obierać, dokładnie wypłukać  i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Młode listki pokrzywy zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia, a następnie dokładnie odcedzić i posiekać. Czosnek niedźwiedzi drobno posiekać. Do startych ziemniaków  dodać mięso mielone, posiekaną zieleninę,  jajko, mąkę, przyprawy i dokładnie wymieszać. Smażyć placki na rumiano. Tak przygotowane placki zaserwowałam z jogurtem z drobno pokrojonym czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz