Składniki:
6 pomidorów
bakłażan
papryka czerwona
1/2 cukinii
mała cebula
1 l rosołu
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
łyżka masła
sól
pieprz
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Masło roztopić i udusić na nim obraną i pokrojoną cebulę. Pomidory ponacinać i sparzyć, a następnie przelać zimna wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Tak przygotowane pomidory dodać do uduszonej cebuli. Bakłażan pokroić w plastry, posolić, a gdy pojawią się kropelki wytrzeć je ręcznikiem papierowym, wtedy nie będzie gorzki. Pokroić go w kostkę i wrzucić do pozostałych warzyw. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę i dorzucić do reszty. Wlać rosół i gotować do miękkości warzyw. Następnie odstawić i zblendować do uzyskania konsystencji kremu. Postawić z powrotem na ogniu, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować jeszcze pięć minut. Na koniec doprawić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz