reklama

poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Zupa pomidorowa z dodatkiem cukinii, bakłażana i papryki

Poniedziałkowa zupa pomidorowa tak naprawdę nam się już przejadła, dlatego staram się co jakiś czas urozmaicać ją przez dodanie innych warzyw. W tej zupie dodatek bakłażana, papryki i cukinii zrobił swoje. Zupa uzyskała zupełnie nowy smak, a zaserwowana z makaronem wstążki stała się nie tylko pyszna, ale i pożywna.

Składniki:
6 pomidorów
bakłażan
papryka czerwona
1/2 cukinii
mała cebula
1 l rosołu
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
łyżka masła
sól
pieprz
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Masło roztopić i udusić na nim obraną i pokrojoną cebulę. Pomidory ponacinać i sparzyć, a następnie przelać zimna wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Tak przygotowane pomidory dodać do uduszonej cebuli. Bakłażan pokroić w plastry, posolić, a gdy pojawią się kropelki wytrzeć je ręcznikiem papierowym, wtedy nie będzie gorzki. Pokroić go w kostkę i wrzucić do pozostałych warzyw. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę i dorzucić do reszty. Wlać rosół i gotować do miękkości warzyw. Następnie odstawić i zblendować do uzyskania konsystencji kremu. Postawić  z powrotem na ogniu, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować jeszcze pięć minut. Na koniec doprawić. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz