reklama

środa, 27 marca 2019

Pierścienie z cukinii z twarogiem

Ostatnio przygotowałam pierścienie z cukinii z mięsem mielonym i po krótkim namyśle stwierdziłam, że warto było by przygotować je z masą serową, którą już kiedyś wykorzystałam do sporządzenia cukinii nadziewanej i panierowanej. Dziś przygotowałam takie pierścienie i naprawdę warto było, bo zaserwowane z salsą smakowały bosko. Nie raz mówiłam to wszem i wobec, że warto ryzykować w kuchni, bo wychodzą z tego potrawy, o których nawet nam się nie śniło.

Składniki:
3 młode cukinie w miarę proste
250 g twarogu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pęczek świeżego koperku
sól,
pieprz do smaku
2 jajka
mąka

Sposób przygotowania:
Cukinie obrać i  pokroić w plastry o grubości około 1 cm, wydrążyć środek, posolić i odstawić.
Ser rozgnieść dokładnie widelcem, dodać  jogurt i drobno pokrojony koperek. Całość dokładnie wymieszać na gładką masę i doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą serową wypełnić wydrążone pierścienie cukinii. Pierścienie panierować w mące, a następnie moczyć w rozbełtanych jajkach i smażyć na gorącym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Tak usmażone pierścienie zaserwowałam z salsą.  Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz