To jest mój przepis, według którego pieczarki wyszły również pyszne. Ja użyłam zioła suszone, ale można użyć świeżą bazylię i rozmaryn.
Składniki:
1 kg małych pieczarek
Składniki zalewy:
800 ml wody
200 ml octu balsamicznego
5 łyżek oleju
5 ząbków czosnku
3 liście laurowe
ćwierć łyżeczki suszonego chili
łyżeczka bazylii suszonej
łyżeczka suszonego rozmarynu
sól i cukier do smaku
Sposób przygotowania zalewy:
Wszystkie składniki zalewy wymieszać i zagotować, a następnie wrzucić oczyszczone pieczarki i gotować około 5 minut. Pieczarki przełożyć do wyparzonych słoików, zalać gorącą zalewą, zakręcić i postawić odwrotnie na wieczkach. Do spożycia już po dwóch dniach. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz