reklama

poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Pieczarki marynowane w occie balsamicznym

Kiedyś miałam okazję jeść takie pieczarki na grillu i tak mi zasmakowały, że poprosiłam o przepis. Ale niestety Vera, żona mojego szwagra oznajmiła mi, że wszystko robi na oko i w końcu niczego się nie dowiedziałam. Jednak teraz kiedy mi się przypomniało o tych pysznych pieczarkach postanowiłam sama  kombinować, by uzyskać chociaż przybliżony smak jej pieczarek. Kiedyś nawet nie miałam pojęcia, by pieczarki marynować w zalewie z dodatkiem octu balsamicznego, ale teraz kiedy już poznałam ich smak na stałe zagoszczą w mojej kuchni.
 To jest mój przepis, według którego pieczarki wyszły również pyszne. Ja użyłam zioła suszone, ale można użyć świeżą  bazylię i rozmaryn.

Składniki:
1 kg małych pieczarek
Składniki zalewy:
800 ml wody
200 ml octu balsamicznego
5 łyżek oleju
5 ząbków czosnku
3 liście laurowe
ćwierć łyżeczki suszonego chili
łyżeczka bazylii  suszonej
łyżeczka suszonego rozmarynu
sól i cukier do smaku

Sposób przygotowania zalewy:
Wszystkie składniki zalewy wymieszać i zagotować, a następnie wrzucić oczyszczone pieczarki i gotować około 5 minut. Pieczarki przełożyć do wyparzonych słoików, zalać gorącą zalewą, zakręcić i postawić odwrotnie na wieczkach. Do spożycia już po dwóch dniach. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz