reklama

piątek, 12 kwietnia 2019

Udka z kurczaka pieczone z warzywami w rękawie

Udka z kurczaka przygotowywałam już na różne sposoby, ale w rękawie jeszcze nigdy, więc pomyślałam, że najwyższy czas to zrobić. Lubię przygotowywać  dania obiadowe dwa w jednym, takie jak w tym przypadku. Mięso  piecze się z ziemniakami, dlatego nie trzeba stać przy garach. Przed podaniem wystarczy przygotować jakąś surówkę i danie obiadowe gotowe. Szybko, prosto i smacznie.

Składniki:
2 udka z kurczaka
6 - 7 ziemniaków
1 duża cebula
7 - 8 pieczarek
sól
pieprz
tymianek

Składniki marynaty:
6 łyżek  oleju
1/2 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Sposób przygotowania:
Udka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu, osuszyć i włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na noc do lodówki, co jakiś czas obracając je. Następnego dnia wyciągnąć z marynaty i włożyć do rękawa. W między czasie obrać ziemniaki i pokroić w ósemki, pieczarki pokroić w plasterki i cebulę w piórka,  a następnie przełożyć do miski, skropić olejem, obsypać solą, pieprzem i tymiankiem i dokładnie wymieszać. Obłożyć warzywami udka, rękaw zawiązać, nakłuć w kilku miejscach a następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 80 minut. Tak przygotowane udka zaserwowałam z sałatką z roszponki, gruszki, pomidorów i szczypiorku. Smacznego.


3 komentarze:

  1. Na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie tylko jeśli nie budzę się w nocy na siku ani nic to jak je obracać co jakiś czas gdy śpię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj możesz je obrócić jeszcze przed pieczeniem, bo na pewno nie będą przygotowywane na śniadanie, pozdrawiam.

      Usuń