reklama

piątek, 19 kwietnia 2019

Pasztet z cukinii z dodatkiem papryki i czosnku niedźwiedziego

Pasztet z cukinii, kto go w dzisiejszych czasach nie zna. Jedni ze słyszenia, inni z możliwości kosztowania tego rarytasu, a jeszcze inni po prostu go przygotowują. Ja należę do tej trzeciej grupy i co jakiś czas, jeżeli mam tylko okazję przygotowuję taki pasztet, ale za każdym razem inny. Dzisiaj postanowiłam przygotować go ze składników akurat dostępnych  i zaserwować go  na śniadanie wielkanocne.

Składniki:
2 szkl. startej na tarce o  dużych oczkach cukinii
1 mniejsza starta marchewka
1 mała papryka czerwona
5 - 6 mniejszych startych  pieczarek przesmażonych na maśle
1/2 startej cebuli
2 szkl. bułki tartej
2 jajka
garść posiekanego czosnku niedźwiedziego
100 g startego sera
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki  dokładnie wymieszać, doprawić na pikantnie. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć przygotowaną masę i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 1 godziny, aż do zezłocenia powierzchni. Upieczony pasztet wyjąć z pieca i odstawić do ostygnięcia. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz