reklama

środa, 10 kwietnia 2019

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo - miodowym

Bardzo lubimy ten rodzaj mięsa, dlatego też często je przygotowuję i to za każdym razem w innej wersji smakowej. Tym razem postanowiłam przygotować polędwiczki w sosie musztardowo - miodowym, ponieważ takie połączenie często gości w mojej kuchni. Miód i musztardę najczęściej wykorzystuję do sporządzania sosów do sałatek lub do marynowania mięsa, więc czemu nie wykorzystać tych składników do sosu na gorąco.

Składniki:
500 g polędwiczek wieprzowych
5 łyżek miodu
5 łyżek musztardy sarepskiej
200 ml śmietany 30%
sól
pieprz
pieprz ziołowy
olej

Sposób przygotowania:
Polędwiczki oczyścić z błon, a następnie pokroić w plastry i lekko rozbić dłonią. Dwie łyżki miodu wymieszać z dwiema łyżkami musztardy oraz pieprzem ziołowym, a następnie powstałą marynatą posmarować z obydwu stron pokrojone mięso. Mięso odstawić co najmniej na godzinę do lodówki.  Wyjąć z marynaty, a następnie obsmażyć na gorącym oleju z obu stron. Pozostały miód rozmieszać z kilkoma łyżkami wody i wlać do mięsa. patelnię nakryć i dusić około dwadzieścia minut. Po tym czasie wyjąć mięso na talerz, a do sosu dodać musztardę i śmietanę, dokładnie wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić. Przed podaniem włożyć mięso i chwilę jeszcze podgrzewać. Tak przygotowane polędwiczki zaserwowałam z ziemniakami i sałatką z roszponki z pomidorkami i truskawkami. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz