Składniki:
500 g polędwiczek wieprzowych
5 łyżek miodu
5 łyżek musztardy sarepskiej
200 ml śmietany 30%
sól
pieprz
pieprz ziołowy
olej
Sposób przygotowania:
Polędwiczki oczyścić z błon, a następnie pokroić w plastry i lekko rozbić dłonią. Dwie łyżki miodu wymieszać z dwiema łyżkami musztardy oraz pieprzem ziołowym, a następnie powstałą marynatą posmarować z obydwu stron pokrojone mięso. Mięso odstawić co najmniej na godzinę do lodówki. Wyjąć z marynaty, a następnie obsmażyć na gorącym oleju z obu stron. Pozostały miód rozmieszać z kilkoma łyżkami wody i wlać do mięsa. patelnię nakryć i dusić około dwadzieścia minut. Po tym czasie wyjąć mięso na talerz, a do sosu dodać musztardę i śmietanę, dokładnie wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić. Przed podaniem włożyć mięso i chwilę jeszcze podgrzewać. Tak przygotowane polędwiczki zaserwowałam z ziemniakami i sałatką z roszponki z pomidorkami i truskawkami. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz