reklama

wtorek, 23 kwietnia 2019

Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku niedźwiedziego

Ostatnio w naszej kuchni króluje czosnek niedźwiedzi, który dodaję do różnych potraw. W związku z powyższym nie mogłam się powstrzymać, żeby i do  surówki z kapusty pekińskiej nie wrzucić garść posiekanego czosnku niedźwiedziego. Jeśli chodzi o sos również nastąpiła zmiana, ponieważ zrobiłam sos zupełnie inny niż w tradycyjnej surówce z kapusty pekińskiej, a mianowicie sos na bazie octu balsamicznego, miodu, musztardy i oleju. Och, jak ja uwielbiam kombinować z takimi sosami. A wszystko dlatego, że przy dodawaniu coraz to innych składników wychodzą  sosy, które nadają surówkom wyjątkowego smaku.

Składniki:
kapusta pekińska
jabłko
mała papryka czerwona
marchewka
mała cebula
garść posiekanego czosnku niedźwiedziego

Składniki na sos:
6 łyżek oleju
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżka miodu
łyżeczka musztardy
sól
pieprz ziołowy
pieprz młotkowany z kolendrą
zioła do sałatek

Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku, który zakręcić, a następnie dokładnie potrząsać słoikiem, aby składniki się połączyły.

Sposób przygotowania:
Kapustę drobno pokroić,posypać odrobiną soli i odstawić.  Marchewkę,  jabłko, paprykę czerwoną, cebulę potrzeć na tarce o dużych oczkach i dorzucić do kapusty. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek niedźwiedzi. Dodać  sos i dokładnie całość wymieszać. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz