reklama

piątek, 26 kwietnia 2019

Gulasz z indyka z warzywami z nutą cynamonu

Przygotowując ostatnio rybę duszoną w pomidorach i papryce z dodatkiem cynamonu, pomyślałam, że w tym przepisie rybę można było by zastąpić mięsem. Dlatego dzisiaj postanowiłam pomysł  mój wcielić w życie przygotowując gulasz z indyka z warzywami z nutą cynamonu. Wyszła pyszna o nieziemskim smaku potrawa, którą zaserwowałam mężowi z kaszą gryczaną, zaś ja postanowiłam zjeść ten gulasz z makaronem tagliatelle.


Składniki:
500 g filetu z piersi indyka
1 cebula
ząbek czosnku
3 pomidory
2 papryki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
cynamon

Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
pieprz ziołowy
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do marynaty na całą noc. Następnego dnia na patelni rozgrzać olej i wrzucić wyjęte z marynaty mięso. Obsmażyć z każdej strony, a następnie dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony czosnek. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych,  pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i również dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, dolać trochę wody i dusić do miękkości. Na koniec doprawić pieprzem ziołowym i cynamonem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz