reklama

środa, 3 kwietnia 2019

Polędwiczka wieprzowa w sosie z serów pleśniowych

Po ostatnim razie , kiedy to przygotowałam polędwiczki w sosie grzybowym naszła mnie ochota na to mięsko, ale w innej wersji. Długo się zastanawiałam, ale gdy przypomniało mi się, że po ostatniej imprezie zostało mi trochę serów pleśniowych, postanowiłam wykorzystać je do sporządzenia sosu. Polędwiczki w sosie z serów pleśniowych okazały się przepyszne. Pomyślałam, że danie obiadowe składające się z takiej potrawy może być podstawą świątecznego obiadu.

Składniki:
500 g polędwiczek wieprzowych
100 g sera gorgonzole
100 g sera brie lub camembert
300 ml śmietany 30 %
sól
pieprz pieprz ziołowy
olej do smażenia
1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
Polędwiczki oczyścić z błon, a następnie pokroić w plastry i lekko rozbić dłonią. Tak przygotowane mięso smażyć z obu stron na gorącym oleju z dodatkiem masła z obu stron. Następnie przełożyć na talerz, a na pozostałym tłuszczu stopić pokrojone sery. Do stopionego sera wlewać śmietanę, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Przyprawić. Do tak przygotowanego sosu włożyć polędwiczki i dusić około 4 - 5 minut. Polędwiczki  w sosie z serów pleśniowych zaserwowałam z kopytkami i sałatką z roszponki. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz