reklama

środa, 13 marca 2019

Zupa krem "śmieciowa" z mleczkiem kokosowym

Tego typu zupy od dawna królują na naszym stole, ale jakoś nigdy nie pomyślałam, że tak nazywane są zupy przygotowywane z różnych resztek warzywnych tak jak w tym przypadku. Warzywa, które zużyłam w mojej zupie zostały mi po przygotowaniu innych potraw, a że nie znoszę marnować jedzenia, przygotowałam pyszną zupę krem, która swoim smakiem nie tylko zaskoczyła nas, ale zaskoczyła by również nie jednego smakosza zup kremów.

Składniki:
cebula
2 ziemniaki
mały brokuł
2 czerwone papryki
2 łodyżki selera naciowego
gruszka
1/2 puszki mleczka kokosowego
1 l rosołu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
curry
olej
1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
Olej rozgrzać na większej patelni, dodać masło, a następnie dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodać  do cebuli. Podzielić brokuł  na małe różyczki, łodygi selera pokroić oraz paprykę wyczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, a następnie  dorzucić do reszty warzyw. Chwilę razem smażyć, cały czas mieszając. Przełożyć do garnka, zalać rosołem, dodać obraną,  pokrojoną gruszkę i gotować do miękkości. Warzywa zmiksować na gładki krem. Postawić na kuchence, dodać mleczko kokosowe , delikatnie wymieszać i chwilę razem pogotować. Przyprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz