Moja mama dawno temu robiła sałatkę z mięsa i warzyw po rosołowych, ale nam się już to dawno temu przejadło. Więc teraz postanowiłam wykorzystać pozostałości po obiedzie na sporządzanie pysznych kotlecików.
Składniki:
500 g pure ziemniaczanego
mięso z dwóch ugotowanych udek
marchewka i seler z rosołu
1 czerwona papryka
cebulka zielona
100 g sera startego
2 łyżki bułki tartej
jajko
sól
pieprz świeżo zmielony
pieprz pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Do pure ziemniaczanego dodać drobno pokrojone mięso z udek, rozgniecione widelcem warzywa z rosołu, startą na tarce o dużych oczkach paprykę, drobno pokrojoną cebulkę zieloną i starty żółty ser, jajko i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić, a następnie z tak przygotowanej masy formować kotleciki, układać na wyłożonej papierem blaszce. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 35 minut. Kotleciki można podawać z sosem chrzanowym lub z sałatką z fasolki szparagowej. Obydwie propozycje są pyszne. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz