reklama

piątek, 15 marca 2019

Roladki z kurczaka nadziewane brokułem zapiekane w piekarniku

Od dawna chciałam przygotować coś z piersi z kurczaka i brokuła. Długo zastanawiałam się nad tym i wtedy z pomocą przyszła mi znajoma. Zaproponowała, bym wypróbowała przepis, który dostała od koleżanki. Ona i jej rodzina była zachwycona tą potrawą, więc raczej byłam pewna, że i nam trafią do gustu te smaki. Tym bardziej, że jeśli chodzi o mnie wprost uwielbiam wszystkie potrawy, które zawierają mleczko kokosowe.
I nie pomyliłam się. Roladki w sosie na bazie mleczka kokosowego zaserwowane z ryżem były pyszne.

Składniki:
4 piersi z kurczaka
12 małych różyczek z brokuła
150 g brązowych pieczarek
cebula
200 ml mleczka kokosowego
łyżka startego imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kurkumy
sól
pieprz
pieprz cytrynowy
olej

Sposób przygotowania:
Różyczki brokuła ugotować w osolonej wodzie al dente i odcedzić. Piersi z kurczaka  rozbić, dokładnie przyprawić solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Ułożyć ugotowane różyczki ( po trzy na każdym płacie), a następnie zwinąć w roladę i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane rolady ułożyć w naczyniu żaroodpornym.  Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, rozdrobniony czosnek i starty imbir. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić około 5 minut. Wlać mleczko kokosowe, dodać kurkumę, sól, pieprz i chwilę wszystko zagotować, a następnie zalać roladki. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 minut. Podawać z ryżem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz