reklama

piątek, 22 marca 2019

Sałatka z roszponki i mango

Jako dodatek do drugiego dania u nas po raz kolejny znalazła się sałatka z roszponki. Tym razem przygotowałam ją z dodatkiem mango i cebuli czerwonej ze sprawdzonym już sosem słodko kwaśnym. Tak jak już pisałam w innym poście o roszponce dowiedzieliśmy się nie dawno. Owszem nie raz widziałam ją w sklepie, ale jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy by wykorzystać ją do różnego rodzaju sałatek nie tylko serwowanych jako dodatek do obiadu, ale również jako danie kolacyjne.

Składniki:
150 g sałaty roszponki
mango
1 mała cebula czerwona
kilka pomidorków koktajlowych

Składniki na sos:
3 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
sól
pieprz ziołowy
pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

Sposób przygotowania sałatki:
Umyć i osuszyć roszponkę, a następnie wrzucić do miski.  Dodać drobno pokrojoną cebulę, pokrojone w kostkę mango oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko polać przygotowanym sosem i przed podaniem wymieszać. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz