reklama

poniedziałek, 25 marca 2019

Ryba ze szpinakiem w cieście francuskim

Ostatnio przeglądałam moje przepisy z ciastem francuskim w roli głównej i stwierdziłam, że skoro piersi z kurczaka w cieście francuskim smakują wyśmienicie, to czemu nie spróbować tego z rybą. Przypomniało mi się, że gdzieś widziałam taką rybę zawijaną w cieście z dodatkiem szpinaku i postanowiłam coś takiego przygotować. Nie pamiętam jaka to była ryba, ale ja postanowiłam przygotować tę potrawę z kostek łososia alaska, które na stałe zagościły w naszej kuchni. Tego typy potrawa nie dość, że prosta w przygotowaniu, okazała się obłędna w smaku, a do tego bardzo sycąca.

Składniki:
4 kostki łososia alaska
2 op. ciasta francuskiego
500 g szpinaku
100 g kwaśnej śmietany
100 g sera startego
1 łyżka bułki tartej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona
olej
jajko

Sposób przygotowania:
Liście szpinaku przebrać, usunąć ogonki, wypłukać, osuszyć i wrzucić na rozgrzany olej na patelni. Dusić szpinak kilka minut cały czas mieszając. Dodać śmietanę, ser tarty, sól pieprz, pieprz ziołowy i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bułkę tartą i wymieszać.  Gotować jeszcze 3 minuty i odstawić do ostygnięcia. Ciasto francuskie pokroić na 4 części. Na środku każdego blatu położyć doprawioną solą i pieprzem z obydwu stron rybę, a następnie na rybie ułożyć szpinak. Owinąć ciastem rybę ze szpinakiem by powstały paczuszki, lekko z góry ponacinać i posmarować utworzone paczuszki rozbełtanym jajkiem. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz