reklama

czwartek, 21 marca 2019

Brukselka zapiekana z szynką i boczkiem wędzonym

Tak jak już pisałam uwielbiamy z mężem brukselkę i teraz, kiedy jest w sklepach dostępna przez cały rok, często gości na naszym stole zazwyczaj w formie zapiekanki. Dzisiaj połączyłam brukselkę z szynką i boczkiem i wyszło doskonałe w smaku danie obiadowe. Wydaje mi się, że tak przygotowana brukselka zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za nią i tym, którzy nigdy nie odważyli się nawet jej spróbować.

Składniki:
700 g brukselki
200 g szynki gotowanej
200 g boczku wędzonego
1 cebula
 masło
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuścić łyżkę masła, wrzucić pokrojony w kostkę boczek, szynkę i cebulę. Razem wszystko przesmażyć. Brukselkę obrać z zwiędłych liści, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Gdy brukselka będzie al dente, wtedy odcedzić ją, wymieszać z przesmażonym boczkiem, szynką i cebulą, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną brukselkę przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułożyć kilka wiórków masła i zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz