Mając do dyspozycji różne warzywa postanowiłam przygotować potrawę jednogarnkową, czyli taki warzywny bigos z kiełbasą i boczkiem. Nigdy nie dodawałam do takich potraw selera naciowego, bo jakoś nie byłam do tego warzywa przekonana. Jednak od kiedy po raz pierwszy się u nas pojawił za sprawą mojego męża, który zażyczył sobie soku z selera naciowego już został na stałe.
Zawsze kiedy pozostało mi go trochę starałam się go zużyć do sałatek zamiast wyrzucać. Teraz polecam go wszystkim, którzy nie mieli okazję go spróbować.
Składniki:
3 średnie cukinie
1 bakłażan
4 łodygi selera naciowego
4 pomidory
cebula
liść laurowy
ziele angielskie
ewentualnie łyżka przecieru pomidorowego
olej
100 g boczku wędzonego
1 duże pętko kiełbasy wędzonej typu wiejska, czy swojska
koperek
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić pokrojony w kostkę boczek i przesmażyć go. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie dodać do boczku. Chwilę razem smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojony seler naciowy. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dorzucić do cebuli i selera. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Bakłażan pokroić w plastry, posolić, a gdy pojawią się kropelki wytrzeć je ręcznikiem papierowym, wtedy nie będzie gorzki. Pokroić go w kostkę i dorzucić do pozostałych warzyw. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i w razie potrzeby odrobinę wody. Na koniec dodać pokrojoną kiełbasę. Dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Podawać suto posypany koperkiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz