reklama

wtorek, 19 marca 2019

Pierścienie z cukinii z mięsem mielonym

Cukinię przygotowywałam na różne sposoby, ale żeby ją przygotować w ten sposób nigdy do głowy by mi nie przyszło. Ten przepis pochodzi od niedawno poznanej Niemki, która tak zachwalała mi tą potrawę, że w końcu postanowiłam ją przygotować. To proste w przygotowaniu danie obiadowe okazało się naprawdę pyszne. Kto by pomyślał, że takie połączenie stanie się prawdziwym hitem wśród cukiniowych potraw.

Składniki:
500 g mięsa mielonego mieszanego
2 cukinie
3 jajka
1/2 cebuli
sól
pieprz
papryka słodka mielona
pieprz ziołowy
mąka

Sposób przygotowania:
Cukinie obrać i  pokroić w plastry o grubości około 1 cm, wydrążyć środek, posolić i odstawić.  Mięso wymieszać z  surowym jajkiem, drobno posiekaną cebulą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką na pikantnie. Dokładnie wyrobić na jednolita masę. Tak przygotowaną masą mięsną wypełnić wydrążone pierścienie cukinii. Pierścienie panierować w mące, a następnie moczyć w rozbełtanych jajkach i smażyć na gorącym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Tak usmażone pierścienie zaserwowałam z sosem chrzanowym na zimno. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz