reklama

wtorek, 5 marca 2019

Kotleciki brokułowe z dodatkiem kapusty włoskiej, ziemniaków i sera mozzarella

Tak zasmakowały nam kotleciki warzywne lub te z dodatkiem mięsnym, że postanowiłam co rusz przygotowywać inne wersje tej przepysznej potrawy, którą możne serwować z różnymi sosami, nie tylko zimnymi, ale jak najbardziej z ciepłymi, jak zrobiłam to tym razem. Dzisiaj wykorzystałam oprócz brokułów, kapustę włoską i ser mozzarella w kulce. Wyszło pysznie i syto.


Składniki:
2 brokuły
3 duże ziemniaki
1/4 kapusty włoskiej
kulka sera mozzarella
pęczek szczypiorku
jajko
2 - 3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Ugotowane  brokuły odcedzić i rozgnieść widelcem, ziemniaki przecisnąć przez praskę. Kapustę włoską poszatkować, a następnie ugotować do miękkości. Odcedzić i razem z pozostałymi warzywami dokładnie wymieszać  i odstawić do ostygnięcia. Do tej ostygniętej masy dodać drobno posiekany szczypiorek, starty ser mozzarellę, jajko, bułkę tartą, przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Z tak przygotowanej masy formować kotleciki, układać na wyłożonej papierem blaszce.  Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 35 minut. Tak przygotowane kotleciki zaserwowałam z sosem chrzanowym, oczywiście na ciepło. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz