reklama

czwartek, 28 lutego 2019

Pstrąg łososiowy w pomarańczach

Pisałam nie dawno o pstrągach pieczonych w piekarniku, które dostaliśmy w prezencie, ale zapomniałam dodać, że również pstrąga łososiowego otrzymaliśmy i trzeba było go zamrozić, bo nie byliśmy w stanie wszystkiego zjeść na raz. Teraz przyszła na niego kolej i postanowiłam przygotować go w pomarańczach. Nawet  bym nie przypuszczała, że wyjdzie tak wyśmienite danie obiadowe.

Składniki:
1 wypatroszony pstrąg łososiowy
sól
pieprz
1/2 kostki twardego masła
1 pomarańcza
2 gałązki zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:
Rybę dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć w ręczniku papierowym.  Pstrąga ukośnie naciąć w kilku miejscach jednego boku, a następnie w nacięcia powkładać kawałki masła. Środek ryby posolić, popieprzyć, włożyć kilka pół plasterków pomarańczy, gałązkę pietruszki i  dwa kawałki masła. Tak przygotowaną rybę skropić sokiem z połówki pomarańczy, a następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość jeszcze doprawić solą i pieprzem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 30 minut. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz