Składniki:
1 wypatroszony pstrąg łososiowy
sól
pieprz
1/2 kostki twardego masła
1 pomarańcza
2 gałązki zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Rybę dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć w ręczniku papierowym. Pstrąga ukośnie naciąć w kilku miejscach jednego boku, a następnie w nacięcia powkładać kawałki masła. Środek ryby posolić, popieprzyć, włożyć kilka pół plasterków pomarańczy, gałązkę pietruszki i dwa kawałki masła. Tak przygotowaną rybę skropić sokiem z połówki pomarańczy, a następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość jeszcze doprawić solą i pieprzem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 30 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz