Pomysł okazał się dobry, bo z tego połączenia wyszła doskonała potrawa, która na stałe znajdzie się w naszym menu.
Składniki:
500 g polędwicy wieprzowej
garść grzybów suszonych
400 g pieczarek
cebula
100 ml kwaśnej śmietany
2 łyżeczki mąki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
łyżka masła
olej
Sposób przygotowania:
Grzyby zamoczyć na noc, a następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Grzyby odcedzić, ale wywaru nie wylewać. Polędwicę oczyścić z błon, a następnie pokroić w plastry i lekko rozbić dłonią. Tak przygotowane mięso smażyć z obu stron na gorącym oleju z dodatkiem masła. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i chwilę razem smażyć. Całość zalać wywarem z grzybów i w razie potrzeby dolać wody, aby przykryła mięso. Grzyby suszone oraz oczyszczone pieczarki pokroić i dorzucić do mięsa. Gotować do miękkości. Dodać przyprawy. Na koniec całość zaprawić śmietaną rozmieszaną z mąką. Tak przygotowane polędwiczki zaserwowałam z kluskami i sałatką z zielonej fasolki konserwowej. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz