Składniki:
szklanka wody
1/2 kostki masła
szklanka mąki
4 jajka
olej do smażenia
Sposób przyrządzenia :
W garnku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę z rozpuszczonym masłem wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto zmiksować z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Wyciskać na pocięty w kwadraty papier do pieczenia ułożony na blaszce nie za duże krążki za pomocą worka cukierniczego. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, a następnie wkładać krążki ciasta wraz z papierem, który odejdzie po chwili smażenia, wtedy należy go wyjąć. Usmażone pączki odsączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Na koniec polukrować. Pączki można również piec w piekarniku. W tym celu blachę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ciastka przez około 25 minut, do zrumienienia. Upieczone pączki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić je do wystudzenia. Smacznego.
bardzo lubię te pączki ale wolę po pudrowane..
OdpowiedzUsuń