reklama

piątek, 8 lutego 2019

Bananowe racuchy

O tych racuchach dowiedziałam się od znajomej, z którą ostatnio rozmawiałam na tematy kulinarne. Stwierdziła, że te placuszki bananowe bardziej jej smakują niż z jabłkiem. Tak zachwalała to słodkie danie, że postanowiłam i ja je wypróbować. Przepis okazał się bardzo prosty. Jednak różnił się od przepisu na racuchy z jabłkami, gdzie jabłka dodajemy do ciasta, a w tym wypadku ciasto przygotowuje się na bazie roztartych bananów.

Składniki:
2 większe lub trzy mniejsze banany
1 jajko
2 szklanki mąki
2 - 3 łyżki cukru
cynamon do smaku
olejek migdałowy do smaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Banany obrać i dokładnie zmiażdżyć widelcem. Do bananów dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować na gładką masę. Smażyć placki na rozgrzanym oleju na średnim ogniu uważając by ich nie przypalić. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz