reklama

czwartek, 14 lutego 2019

Brukselka zapiekana w sosie z mascarpone

Jakiś czas temu zrobiłam rozeznanie wśród znajomych na temat brukselki i czego się tak naprawdę dowiedziałam, a no, że większość nawet nigdy jej nie próbowała, a inni znają ją tylko w tradycyjnej wersji, czyli z masełkiem i bułką tartą. Jednak większość od razu jest na nie. Zastanawiam się dlaczego? Niektórym może źle się kojarzy z dzieciństwa, albo przeraża ich zapach podczas jej gotowania. Nie wiem, bo mnie i mężowi smakowała od zawsze. Dlatego co jakiś czas przygotowuję ją pod różną postacią.
Tym razem postanowiłam przygotować ją w sosie z sera mascarpone, który pozostał mi z przygotowania innej potrawy i myślę, że ta wersja wielu z Was przypadnie do gustu, bo jest naprawdę rewelacyjna, a w dodatku prosta w przygotowaniu.

Składniki:
600 g brukselki
sól
odrobina cukru
2 łyżki masła
300 ml śmietany 30 %
200 g serka mascarpone
150 g sera tartego
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz grubo mielony z kolendrą

Sposób przygotowania:
Brukselkę obrać i ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.  Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i chwilę gotować do rozpuszczenia masła. Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Chwilę gotować cały czas mieszając, by się nie przypaliło. Na koniec dodać starty ser i mieszać do chwili rozpuszczenia sera, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i pieprzem z kolendrą.  Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć brukselkę, którą zalać przygotowanym sosem. Na koniec obsypać bułką tartą. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 25 minut, aż bułka się przyrumieni. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz