Tym razem postanowiłam przygotować ją w sosie z sera mascarpone, który pozostał mi z przygotowania innej potrawy i myślę, że ta wersja wielu z Was przypadnie do gustu, bo jest naprawdę rewelacyjna, a w dodatku prosta w przygotowaniu.
Składniki:
600 g brukselki
sól
odrobina cukru
2 łyżki masła
300 ml śmietany 30 %
200 g serka mascarpone
150 g sera tartego
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz grubo mielony z kolendrą
Sposób przygotowania:
Brukselkę obrać i ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i chwilę gotować do rozpuszczenia masła. Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Chwilę gotować cały czas mieszając, by się nie przypaliło. Na koniec dodać starty ser i mieszać do chwili rozpuszczenia sera, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i pieprzem z kolendrą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć brukselkę, którą zalać przygotowanym sosem. Na koniec obsypać bułką tartą. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 25 minut, aż bułka się przyrumieni. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz