reklama

wtorek, 29 stycznia 2019

Tortilla zapiekana w piekarniku

Tortillę robiłam ze szpinakiem,  jako przekąskę , czy nadziewaną i zwiniętą jak krokiety, ale to było dawno.  Dlatego teraz, kiedy znowu spotkałam się z tortillą postanowiłam przygotować ją zupełnie inaczej. Przyszedł mi pomysł do głowy, by upiec ją w piekarniku z nadzieniem, do którego wykorzystałam brokuł, pieczarki i pierś z kurczaka, a żeby było jeszcze pyszniej zaserwowałam ją z sosem salsa, który sama przygotowałam. To połączenie było strzałem w dziesiątkę.

Składniki:
1 pierś z kurczaka
2 łyżki oleju
4 placki tortilli
250 g pieczarek
1 cebula czerwona
1 brokuł
150 g startego, żółtego sera
sól
pieprz

Składniki marynaty do piersi z kurczaka:
2 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki miodu
4 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka oczyścić, pokroić w paseczki i włożyć do marynaty, najlepiej na całą noc.
Sposób przygotowania tortilli:
Paseczki kurczaka przesmażyć na patelni i odłożyć.  Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w piórka cebulę. Chwilę smażyć do wyparowania sosu. Doprawić solą i pieprzem. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie, al dente. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć 2 krążki tortilli. Każdy krążek posypać startym serem, ułożyć przysmażone mięso z piersi kurczaka, pieczarki,  a następnie ułożyć różyczki brokuła. Na koniec posypać startym serem, nakryć drugim krążkiem tortilli i zapiekać w nagrzanym do 150 stopni piekarniku około 20 minut. Zaserwowałam  tak przygotowaną tortillę z sosem salsa.  Smacznego.

Sos salsa

Składniki:
4 dojrzałe pomidory
1 cebula
ząbek czosnku
chili mielone
papryka słodka mielona
4 łyżki oliwy
4 łyżki octu
mielona kolendra
bazylia suszona
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszać. Dodać przyprawy według uznania, ocet i oliwę. Wymieszać i odstawić do lodówki, aby składniki się dokładnie przegryzły.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz