Składniki:
1 duża pomarańcza
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Pomarańczę sparzyć, skorki obrać tak żeby w środku nie było tego białego. Najlepiej zrobić to nożykiem do warzyw. Tak obraną pomarańczę podzielić na cząstki, a następnie wrzucić do miski razem ze skórkami i zblendować. Do tej masy pomarańczowej dolać olej, jajka i razem wszystko wymiksować. Na koniec wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i jeszcze raz zmiksować. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 60 minut, najlepiej do suchego patyczka.
Składniki na lukier pomarańczowy:
1 pomarańcza
cukier puder
Sposób przygotowania lukru:
Obrać pomarańczę ze skórki cieniutko obieraczką. Polowa pomarańczy wycisnąć do miseczki, wsypać cukier puder i zrobić gesty lukier. Lukrem polać ostygniętą babkę i posypać pokrojonymi skórkami pomarańczowymi. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz