Składniki:
6 średnich ziemniaków surowych
6 średnich ziemniaków gotowanych
1/2 cebuli
2 jajka
2 łyżki mąki
sól
pieprz
Dodatkowo:
śmietana 12% kwaśna
koperek
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Obrać ziemniaki i cebulę. Następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a dwa ziemniaki na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę i wymieszać z tartymi i cebulą. Dodać jajko, mąkę i dokładnie wymieszać. Doprawić sola i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron na złocisty kolor. Zaserwowałam placki ze śmietaną wymieszaną z drobno posiekanym koperkiem i przyprawami. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz