Składniki na farsz:
250 g mięsa mielonego wołowego
250 g mięsa mielonego wieprzowego
2 cebule
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki kolendry mielonej
pieprz świeżo mielony
1/2 szklanki rosołu
Sposób przygotowania farszu:
Mięsa wymieszać z przyprawami i drobno pokrojoną cebulą, a następnie dokładnie wymieszać. Dolać rosół i jeszcze raz wymieszać. Masa powinna być soczysta, ale nie lejąca się.
Składniki na ciasto:
3 szklanki maki
1 szklanka wody wrzącej
1 płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wlać wrzątek. Na początku mieszać drewnianą łyżką, by się nie poparzyć, a następnie dokładnie wyrabiać ciasto. Wałkować dość cienko, następnie wykrawać kółka o średnicy 12 cm , nakładać farsz i zwijać ciasto w sakiewki. Sakiewki wrzucać do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu gotować około 15 minut. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Proszę ująć w składnikach cebulę, kolędra jaka ziarno czy natka ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, już naniosłam poprawki
UsuńDzięki za przypomnienie o tej potrawie i przepis, dziś mieliśmy pyszny obiad.
OdpowiedzUsuń