Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
1 brokuł
1 jabłko
2 cebule
2 łyżki masła
3 - 4 łyżki mąki
1 szklanka rosołu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i odłożyć. Jabłko i cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozpuścić masło, zeszklić cebulę, a następnie dodać jabłko. Chwilę dusić, dolać rosół i gotować, aż cebula i jabłko staną się miękkie. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wszystko zmiksować na kremowy sos. W między czasie wątróbkę dokładnie umyć i oczyścić z błonek Na patelni rozgrzać olej, a następnie ułożyć oprószoną mąką wątróbkę. Podsmażyć ją z każdej strony pod pokrywką, bo bardzo strzela. Ponownie postawić na piec sos, wrzucić wątróbki i różyczki brokuła, delikatnie przemieszać i chwilę jeszcze razem podusić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz