reklama

wtorek, 18 grudnia 2018

Zupa gulaszowa z indyka z dodatkiem kiełbasy, białej fasoli , papryki i pieczarek

Och! jak ja uwielbiam jednogarnkowe potrawy, które najczęściej przygotowuję jesienią i zimą, ponieważ są one zazwyczaj mięsne i pożywne. Dziś mam trochę luzu i wielką ochotę poeksperymentować w mojej kuchni, więc zabrałam się za przygotowanie czegoś, czego jeszcze nie było. Fakt jest to moje eksperymentalne danie, które ma zaskoczyć moich bliskich, ale czy tak będzie jeszcze nie wiem, bo piszę i pichcę. Teraz po skonsumowaniu mojego dzieła śmiało mogę napisać, że powstała zupa gulaszowa pobijająca smakiem wszystkie dotychczasowe.

Składniki:
500 g piersi z indyka
2 cienkie kiełbasy
cebula
1 czerwona papryka
250 g pieczarek
puszka białej fasoli konserwowej
sól
pieprz świeżo mielony
pieprz pieprz ziołowy
majeranek
łyżka mąki
1 sos pieczeniowy ciemny

Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
pieprz ziołowy
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do marynaty na całą noc. Następnego dnia na patelni rozgrzać olej i wrzucić wyjęte z marynaty mięso. Obsmażyć z każdej strony, a następnie przełożyć do garnka. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę,  obraną i pokrojoną w piórka cebulę, a następnie dorzucić do mięsa.  Zalać wodą, aby przykryła mięso i gotować. Gdy mięso będzie al dente wrzucić pokrojone, przesmażone pieczarki i paprykę. Gdy warzywa i mięso będą miękkie dorzucić  białą fasolkę konserwową. Na koniec zagęścić całość sosem rozmieszanymi z mąką i wodą. Doprawić na pikantnie. Podawać z pieczywem. Smacznego.


1 komentarz:

  1. Twoja zupa bardzo przypadła mi do gustu. Po pierwsze lubię mięso z indyka, a po drugie fasolkę.Chetnie wypróbuję Twój przepis. Na pewno spodoba się mojej rodzince.

    OdpowiedzUsuń