Ta rybna potrawa okazała się pyszna i choć nie przepadam za rybami, takiego pstrąga jeszcze nie raz chętnie bym zjadła.
Składniki:
2 wypatroszone pstrągi
5 - 6 ziemniaków
1 mały brokuł
200 g pomidorków koktajlowych
sól
pieprz
tymianek
1/2 kostki twardego masła
2 duże plasterki cytryny
2 gałązki zielonej pietruszki
olej
Sposób przygotowania:
Ryby dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć w ręczniku papierowym. Pstrąga ukośnie naciąć w kilku miejscach jednego boku, a następnie w nacięcia powkładać kawałki masła. Środki ryb posolić, popieprzyć, włożyć po pół plasterki cytryny, gałązkę pietruszki i po dwa kawałki masła. Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plasterki, polać trochę olejem, posolić, obsypać tymiankiem i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ziemniaki wrzucić do wysmarowanej olejem formy i zapiekać ziemniaki w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut. Na podpieczonych ziemniakach ułożyć przygotowane do pieczenia pstrągi. Brokuł podzielić na różyczki i chwilę podgotować w osolonej wodzie, a następnie wyłożyć na ziemniaki między pstrągami. Na koniec wrzucić pomidorki przekrojone na pół. Całość jeszcze doprawić solą i pieprzem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 30 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz