reklama

poniedziałek, 8 października 2018

Zupa krem z dyni, papryki z mleczkiem kokosowym

Mąż przyniósł mi  dorodną dynię i zaproponował bym wymyśliła coś, czego jeszcze nie było. Pierwszy pomysł jaki zrodził się w mojej głowie to zupa krem, ale inna niż te, które robiłam. Miałam do dyspozycji paprykę czerwoną, pomidory, ziemniaki i mleczko kokosowe, którego nie mogło zabraknąć w mojej nowatorskiej zupie z dyni. Ta zupa faktycznie wyszła przepyszna i dlatego wszystkich tych , którzy nie mogą się przekonać do dyni, albo kojarzą ją tylko z kompotem zachęcam do przygotowania zupy kremu według mojego pomysłu.

Składniki:
1 kg dyni
2 papryki czerwone
3 mniejsze ziemniaki
1 duży pomidor
cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 l rosołu
100 ml mleczka kokosowego
sól
pieprz
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
W garnku na maśle podsmażyć obraną cebulę i czosnek.  Następnie dodać paprykę ostrą  mieloną i curry, a  po kilku minutach  dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię, ziemniaki  obrane i pokrojone w kostkę oraz paprykę również pokrojoną w kostkę.  Razem wszystko smażyć około 10 minut. Potem całość zalać rosołem, dodać  pomidor obrany ze skórki i pokrojony, a następnie  gotować do miękkości warzyw. Na sam koniec zmiksować zupkę, dodać mleczko kokosowe, doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz