reklama

piątek, 5 października 2018

Szynka wieprzowa macerowana i duszona

Z szynki wieprzowej zazwyczaj przygotowuję rolady wieprzowe, ale tym razem mąż zażyczył sobie szynkę duszoną. Dlatego postanowiłam przygotować ją inaczej niż zwykle to znaczy przygotować taką marynatę, która spowodowała by nie tylko wyrazisty smak, ale także kruchość i soczystość mięsa. Poeksperymentowałam trochę ze składnikami marynaty i uzyskałam dokładnie to czego oczekiwałam. Mięso wyszło pyszne i godne polecenia.

Składniki:
1,2 kg szynki wieprzowej
1 cebula
łyżka mąki

Składniki marynaty:
5 łyżek oleju
1 łyżka musztardy
1 łyżka majonezu
pieprz ziołowy
sól
pieprz świeżo mielony
czosnek mielony
papryka mielona

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać`. Szynkę dokładnie umyć, osuszyć i włożyć do marynaty. Tak przygotowaną włożyć na noc do lodówki, co jakiś czas obracając ją. Następnego dnia wyciągnąć z marynaty i położyć na stopioną i rozgrzaną margarynę w brytfance. Obsmażyć dokładnie z każdej strony, a następnie wlać wody do połowy mięsa, brytfankę przykryć i mięso dusić na małym ogniu. W połowie duszenia wrzucić cebulę przekrojona na pół i ewentualnie  trochę marynaty jeżeli sos jest za mało wyrazisty i dalej dusić do miękkości. Powstały sos  zaprawić łyżką mąki rozmieszanej z odrobina wody. Szynkę duszoną zaserwowałam z kluskami śląskimi i gotowaną kapustą kiszoną. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz