Składniki:
1,2 kg szynki wieprzowej
1 cebula
łyżka mąki
Składniki marynaty:
5 łyżek oleju
1 łyżka musztardy
1 łyżka majonezu
pieprz ziołowy
sól
pieprz świeżo mielony
czosnek mielony
papryka mielona
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać`. Szynkę dokładnie umyć, osuszyć i włożyć do marynaty. Tak przygotowaną włożyć na noc do lodówki, co jakiś czas obracając ją. Następnego dnia wyciągnąć z marynaty i położyć na stopioną i rozgrzaną margarynę w brytfance. Obsmażyć dokładnie z każdej strony, a następnie wlać wody do połowy mięsa, brytfankę przykryć i mięso dusić na małym ogniu. W połowie duszenia wrzucić cebulę przekrojona na pół i ewentualnie trochę marynaty jeżeli sos jest za mało wyrazisty i dalej dusić do miękkości. Powstały sos zaprawić łyżką mąki rozmieszanej z odrobina wody. Szynkę duszoną zaserwowałam z kluskami śląskimi i gotowaną kapustą kiszoną. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz