Pisałam już o zupie grzybowej z kaszą, którą wymyśliłam dawno temu. Dlatego pomyślałam, że skoro ta zupa się przyjęła, a mój mąż uwielbia zupy kremy, to czas najwyższy połączyć te dwa przepisy, zmodyfikować je, by powstała zupełnie nowa zupa. I tak się stało. Zupa, która powstała jest kremem z kaszą i ziemniakami, czyli prosta, pyszna i pożywna.
Składniki:
0,5 kg grzybów leśnych najlepsze są maślaki
1mała cebula
1 marchewka
kawałek selera
kawałek pora
mała pietruszka
3 - 4 ziemniaki
1 łyżka masła
1,5 l wody
3 łyżki śmietany
sól, pieprz do smaku
pieprz ziołowy
listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
6 łyżek kaszy jęczmiennej
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Grzyby obrać, wypłukać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na roztopione masło i dusić około 10 min, następnie dodać obraną, pokrojoną cebulę i pozostałe warzywa, a następnie jeszcze razem dusić. Do grzybów dodać 1/2 l wody dodać soli do smaku i zagotować. Gdy grzyby i warzywa będą miękkie całość zmiksować. Dolać pozostałą wodę i zagotować Do gotującej zupy dodać liść laurowy i kulki ziela angielskiego, kaszę i gotować. Gdy kasza będzie al dente dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. W razie gdyby zupa była za gęsta dolać wody. Śmietanę przelać do słoiczka, następnie dodać kilka łyżek gorącej zupy,zakręcić, wymieszać i wlać do zupy ciągle mieszając. doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Serwować suto posypaną pokrojoną natką pietruszki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz