reklama

piątek, 12 października 2018

Sałatka z zielonej fasolki szparagowej

Robiłam już sałatkę z zielonej fasolki szparagowej z dodatkiem pomidorów, a o tej prostej sałatce z cebulą zupełnie zapomniałam. Przygotowywała ją zawsze moja mama, gdy ugotowała za dużo fasolki do obiadu. Jednak tego typu sałatki nigdy nie podawała jako dodatek do drugiego dania, tylko zazwyczaj jadło się ją z dodatkiem chleba. I jeszcze jedna ważna rzecz tej sałatki nie jadło się często, bo u nas na działce królowała zawsze fasolka żółta, a zieloną traktowało się po macoszemu i zazwyczaj były to tylko 3 - 4 krzaczki.

Składniki:
500 g zielonej fasolki szparagowej
1 mniejsza cebula
sól
pieprz
łyżka octu lub soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić,wrzucić do miski i odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonej fasolki dodać drobno pokrojoną cebulę, doprawić solą, pieprzem i octem wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać jako dodatek do drugiego dania. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz