Składniki:
2 udka z kurczaka
1 papryka czerwona
300 ml dyni
1 duża cebula
sól
pieprz
tymianek
pieprz ziołowy
Składniki marynaty:
2 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki miodu
4 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka dokładnie umyć i włożyć do marynaty na trzy godziny. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie wrzucić pokrojone w ósemki ziemniaki wymieszane z pokrojoną w paski papryką, pokrojoną w kostkę i obraną ze skóry dynią i obraną i pokrojoną w piórka cebulą z odrobiną oleju, tymianku, soli, pieprzu i pieprzu ziołowego. Na ziemniaki ułożyć udka z marynaty. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 80 minut. 15 minut przed końcem odkryć naczynie i zapiekać, by udka ładnie przyrumieniły się. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz