reklama

piątek, 26 października 2018

Udka macerowane pieczone z ziemniakami, cebulą, papryką i dynią

Jak ja lubię takie dania pieczone w piekarniku w formie zapiekanki, bo po pierwsze są szybkie w przygotowaniu, a po drugie są pyszne. Można wykorzystać to co akurat znajduje się w spiżarce i w zamrażalce. U mnie były akurat udka i warzywa, które ostatnio  mam do dyspozycji. Najważniejsze jest to, że nie trzeba stać w kuchni przy garach zwłaszcza jeżeli mam akurat inne ważne zajęcia.

Składniki:
2 udka z kurczaka
1 papryka czerwona
300 ml dyni
1 duża cebula
sól
pieprz
tymianek
pieprz ziołowy

Składniki marynaty:
2 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki miodu
4 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka dokładnie umyć  i włożyć do marynaty na trzy godziny. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie wrzucić pokrojone w ósemki ziemniaki wymieszane z pokrojoną w paski papryką, pokrojoną w kostkę i obraną ze skóry dynią i obraną i pokrojoną w piórka cebulą z odrobiną oleju, tymianku, soli, pieprzu i pieprzu ziołowego. Na ziemniaki ułożyć udka z marynaty.  Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 80 minut. 15 minut przed końcem odkryć naczynie i zapiekać, by udka ładnie przyrumieniły się. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz