reklama

czwartek, 25 października 2018

Bigos z kapusty włoskiej, cukinii, papryki, pomidorów i kurczaka

Po ostatnim remanencie w naszej spiżarce i zamrażalce stwierdziłam, że z warzyw, które pozostały mi z przygotowania innych potraw przygotuję potrawę a la bigos, ale nie taki z kiełbasą, tylko tym razem  z dodatkiem piersi z kurczaka pokrojonych, dokładnie przyprawionych i obsmażonych. Taki nie typowy bigos w moim wydaniu okazał się rewelacyjny, a przy tym o wiele bardziej zdrowszy od tych przeróżnych bigosów z dodatkiem tłustych mięs, boczku i kiełbas, które tak uwielbiamy.

Składniki:
3 piersi z kurczaka pojedyncze
1/2 kapusty włoskiej
2 papryki czerwone
1 mała cukinia
1 cebula
4 - 5 pomidorów
3 - 4 łyżki oleju
1 l rosołu
listek laurowy
4 kulki ziela angielskiego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
papryka słodka mielona
kminek mielony

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka obrać z błonek i tłuszczu, a następnie dokładnie umyć i pokroić w paski. Natrzeć solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, czosnkiem i papryką mieloną. Odłożyć na 30 minut. W między czasie kapustę obrać , pokroić i gotować w rosole. Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić piersi z kurczaka i obsmażyć z każdej strony. Tak obsmażone wrzucić do kapusty, dodać ziele i listek laurowy,  a na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu obsmażyć obraną i pokrojoną cebulę, pokrojone w paski papryki, startą na tarce o dużych oczkach cukinię  oraz obrane i pokrojone pomidory. Razem wszystko przesmażyć, a następnie dodać do kapusty z mięsem. Gotować do miękkości. Na koniec doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i mielonym kminkiem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz