Składniki:
400 g makaronu tagliatelle
2 piersi z kurczaka
1 cebula
1 papryka czerwona
1 mniejsza cukinia
300 g dyni
125 ml passaty (sos pomidorowy )
125 ml mleczka kokosowego
2 łyżki oleju
sól
pieprz
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
Składniki marynaty:
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki czosnku mielonego
1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w paski, a następnie włożyć do miski z marynatą i dokładnie wymieszać. Odstawić na co najmniej godzinę. Smażyć na gorącym oleju przez kilka minut. Dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w kostki cukinię i obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę dynię. Dusić pod przykryciem, aż warzywa i kurczak staną się miękkie. Dodać passatę i mleczko kokosowe, wymieszać, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i gałką. W międzyczasie ugotować makaron al dente, odcedzić i wyłożyć na talerz. Na makaron wyłożyć kawałki kurczaka z warzywami i powstały sos. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz