Obecnie dereniówka jest raczej rzadkością w domach, gdzie robi się nalewki. Wiele moich znajomych nawet nie słyszało o tym zdrowym owocu, który był już znany w starożytności, a dereniówka była uważana za nalewkę szlachecką, nazywaną nawet przez niektórych królową nalewek.
Składniki:
500 g dojrzałego derenia
1/2 l spirytusu
250 ml wody
500 g cukru
100 ml wody
Sposób przygotowania:
Dojrzały dereń dobrze wypłukać, ponakłuwać wykałaczką w wielu miejscach, aby puścił jak najwięcej soku, a następnie wsypać do słoja, zalać spirytusem wymieszanym z wodą i odstawić na miesiąc. Po miesiącu zlać spirytus, a owoce zasypać cukrem. Odstawić na dwa tygodnie i od czasu do czasu wstrząsnąć słojem dla lepszego rozpuszczenia cukru. Uzyskany sok zlać, a pozostałe owoce przepłukać 100 ml przegotowanej i ostudzonej wody. Uzyskany syrop wymieszać z odlanym spirytusem. Następnie przecedzić całość przez gazę i wlać do butelek. Odstawić na co najmniej 6 miesięcy, wtedy będzie doskonała. Dereniówka jest jednak najlepsza, gdy leżakuje kilka lat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz