reklama

sobota, 15 września 2018

Leśny mech

Od dawna interesowało mnie to ciasto, ale jakoś nie przemawiał do mnie ten szpinak. Dopiero kiedy młodsza córka Monika zadzwoniła do mnie i oznajmiła , że ciasto to przygotowała dla urodzinowych gości, którzy w mig je spałaszowali, postanowiłam i ja je wypróbować. Faktycznie ciasto okazało się pyszne, a co najważniejsze, zachwycają się nim osoby nie lubiące szpinaku.

Składniki:
400 g mrożonego szpinaku liście
2/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30 %
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 op. śmietan fix

Do dekoracji:
owoce granatu

Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrozić, lekko odcisnąć i zblendować na mus. Ubić jajka wraz z cukrem na puszystą masę, a następnie wlewać olej cienkim strumieniem cały czas ubijając. Dodać mus szpinakowy i na małych obrotach dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksować na małych obrotach do połączenia składników. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut, do suchego patyczka.

Sposób przygotowania kremu:
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i śmietan fix. Do tak ubitej śmietany dodawać po łyżce sera mascarpone cały czas miksując do uzyskania jednolitego kremu.
Z upieczonego i wystudzonego ciasta odkroić 1/3 z góry. Pozostałe ciasto ułożyć talerzu, nałożyć i rozsmarować równomiernie krem z mascarpone, a następnie odkrojone ciasto pokruszyć gęsto na kremie tak by powstał mech. Udekorować granatem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz