Składniki:
400 g mrożonego szpinaku liście
2/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30 %
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 op. śmietan fix
Do dekoracji:
owoce granatu
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrozić, lekko odcisnąć i zblendować na mus. Ubić jajka wraz z cukrem na puszystą masę, a następnie wlewać olej cienkim strumieniem cały czas ubijając. Dodać mus szpinakowy i na małych obrotach dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksować na małych obrotach do połączenia składników. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut, do suchego patyczka.
Sposób przygotowania kremu:
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i śmietan fix. Do tak ubitej śmietany dodawać po łyżce sera mascarpone cały czas miksując do uzyskania jednolitego kremu.
Z upieczonego i wystudzonego ciasta odkroić 1/3 z góry. Pozostałe ciasto ułożyć talerzu, nałożyć i rozsmarować równomiernie krem z mascarpone, a następnie odkrojone ciasto pokruszyć gęsto na kremie tak by powstał mech. Udekorować granatem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz