Przetwory z ogórków robiłam od zawsze. Najczęściej to są ogórki małosolne, kiszone na zimę, konserwowe. W ostatnich latach robiłam sałatkę bez dodatku octu, a także ogórki starte na zupę ogórkową. Wśród moich przetworów znalazła się również sałatka szwedzka, ale ogórki kanapkowe nigdy. Ogórki kanapkowe miałam okazję spróbować u córki, która wraz ze swoją szwagierką Moniką przygotowała je podczas ostatniego pobytu u niej. Ogórki tak mi zasmakowały, że zapragnęłam mieć je i w swojej spiżarce, dlatego natychmiast o przepis poprosiłam Monikę. W ten sposób przygotowane ogórki doskonale nadają się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i na kanapki.
Składniki:
2 kg ogórków
Składniki zalewy:
5 szklanek wody
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
12 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki gorczycy
łyżka miodu
Sposób przygotowania zalewy:
Wszystkie składniki zalewy wymieszać, zagotować, a następnie odstawić, by przyprawy opadły.
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie umyć, pokroić w cienkie, podłużne plastry, układać ciasno w słoikach, a następnie czystą zalewą zalać je. Pasteryzować 5 - 7 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz