reklama

czwartek, 4 stycznia 2018

Piersi z kurczaka zapiekane z frytkami i pieczarkami

Długo się zastanawiałam, co przygotować z frytek mrożonych, które zostały mi po ostatnich odwiedzinach gości. Z tego względu, że nie przepadamy z mężem za frytkami, postanowiłam wykorzystać je do przygotowania szybkiej zapiekanki z piersią z kurczaka w roli głównej. Dodane pieczarki i starty ser  oraz sos powstały z mieszanki majonezu ze śmietaną z dodatkiem przypraw zwieńczyło moje dzieło. Zapiekanka okazała się zaskakująco pyszna i pożywna. Dlatego śmiało mogę ją polecić wszystkim tym, którzy lubią takie nietypowe połączenia.

Składniki zapiekanki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 pacz. mrożonych frytek
200 g pieczarek
100 g startego sera
200 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka w proszku

Składniki na marynatę do piersi:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania marynaty:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do marynaty. Odstawić na godzinę.

Sposób przygotowania zapiekanki:
Rozgrzać olej na patelni i wrzucić wyjęte z marynaty mięso. Obsmażyć z każdej strony. Frytki upiec w piekarniku, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę zmieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, a następnie powstałym sosem polać frytki. Na frytki ułożyć obsmażone mięso i podduszone na maśle pieczarki. Całość posypać startym serem. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut, aż ser się stopi. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz