reklama

czwartek, 14 września 2017

Schab po cygańsku po mojemu

Jak już wspominałam w poprzednich postach nie przepadamy za tradycyjnym schabowym, dlatego co jakiś czas serwuję przeróżne zapiekanki z udziałem tego rodzaju mięsa. Tym razem przygotowałam schab po cygańsku po mojemu to znaczy przepis ogólnie dostępny znacznie zmodyfikowałam dodając paprykę i pieczarki, a i sposób przygotowania też nieco zmieniam. Wyszła wyśmienita. Mięso bardzo soczyste i mięciutkie, bo chyba właśnie to się liczy w dobrze zrobionej zapiekance zawierającej kotlety schabowe.

Składniki:
4 plastry schabu
3 marchewki
2 cebule
1 papryka czerwona
200 g pieczarek
sól
świeżo mielony pieprz
pieprz gruboziarnisty z kolendrą
pieprz ziołowy
papryka słodka
czosnek granulowany
majonez

Sposób przygotowania:
Plastry schabu rozbić, a następnie natrzeć przyprawami i odstawić na godzinę do lodówki.



Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie rozdrobnione warzywa przełożyć do miski, posypać solą, pieprzem i wymieszać. Połowę wyłożyć do naczynia żaroodpornego.


Na warzywach ułożyć plastry schabu, które posmarować majonezem.



Na koniec wyłożyć resztę warzyw i równomiernie rozprowadzić je na mięsie. Warzywa posmarować majonezem.


Naczynie żaroodporne nakryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać 1,5 godziny. Po tym czasie odkryć posypać serem i jeszcze zapiekać 15 minut.


Tak przygotowane kotlety schabowe zaserwowałam z pieczonymi w piekarniku ziemniakami. Smacznego.


2 komentarze:

  1. Witam w jakich proporcjach przyprawy? Bo z tym mam zazwyczaj problem jeżeli nie są dokładnie podane �� pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daję na oko, ale jest to tak po 1/2 płaskiej łyżeczki

      Usuń