Składniki:
4 plastry schabu
3 marchewki
2 cebule
1 papryka czerwona
200 g pieczarek
sól
świeżo mielony pieprz
pieprz gruboziarnisty z kolendrą
pieprz ziołowy
papryka słodka
czosnek granulowany
majonez
Sposób przygotowania:
Plastry schabu rozbić, a następnie natrzeć przyprawami i odstawić na godzinę do lodówki.
Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie rozdrobnione warzywa przełożyć do miski, posypać solą, pieprzem i wymieszać. Połowę wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Na warzywach ułożyć plastry schabu, które posmarować majonezem.
Na koniec wyłożyć resztę warzyw i równomiernie rozprowadzić je na mięsie. Warzywa posmarować majonezem.
Naczynie żaroodporne nakryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać 1,5 godziny. Po tym czasie odkryć posypać serem i jeszcze zapiekać 15 minut.
Tak przygotowane kotlety schabowe zaserwowałam z pieczonymi w piekarniku ziemniakami. Smacznego.
Witam w jakich proporcjach przyprawy? Bo z tym mam zazwyczaj problem jeżeli nie są dokładnie podane �� pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa daję na oko, ale jest to tak po 1/2 płaskiej łyżeczki
Usuń