Składniki:
4 mniejsze bakłażany
2 ząbki czosnku
10 łyżek sezamu uprażonego na suchej patelni
łyżka oliwy
sól do smaku
można również dodać łyżeczkę soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną, suchą patelnię wysypać sezam i prażyć go, co jakiś czas potrząsając patelnią. Sezam powinien nabrać lekko złotego koloru. Nie dopuścić do zbrązowienia, bo wtedy będzie gorzki. Uprażony sezam przesypać do wysokiego naczynia i blendować z oliwą, aż powstanie gładka masa. Do tak przygotowanej masy sezamowej dodać obrane ząbki czosnku oraz obrane ze skórki i pokrojone pieczone bakłażany ( bakłażany piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 25 minut, a następnie wystudzić i obrać ze skórki). Razem wszystko zblendować na gładką pastę. Doprawić solą i ewentualnie sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz