reklama

czwartek, 31 sierpnia 2017

Sznycle wieprzowe w sosie

Tak właściwie sznycli nigdy nie robiłam w taki sposób, dopiero tu w Niemczech jadłam je pierwszy raz pod taką postacią u córki i bardzo mi zasmakowały.  Mając dostęp do sznycli często rozbijałam je i przygotowywałam z nich rolady, ale teraz stwierdziłam, że na rolady najlepiej kupić szynkę i z niej wykroić płaty na rolady, tak jak dotąd robiłam.

Składniki:
5 szt. sznycli wieprzowych
sól
świeżo mielony pieprz
pieprz gruboziarnisty z kolendrą
papryka słodka
czosnek granulowany
olej do smażenia
1/2 cebuli
3 łyżeczki mąki
łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:

Sznycle wieprzowe natrzeć przyprawami i odstawić na godzinę do lodówki.  Na głębokiej patelni rozgrzać olej, a następnie  wyłożyć na niego sznycle . Obsmażyć z dwóch stron na brązowo i zalać wodą.  Dodać cebulę i dusić pod przykryciem, aż będą miękkie. Powstały z pieczenia sos zaprawić mąką rozmieszaną w małej ilości wody, aby powstał zawiesisty sos.  Zaserwowałam tak przygotowane sznycle z kluskami śląskimi i gotowaną kapustą kiszoną z boczkiem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz