Składniki na blaszkę 24 x 26 :
700 ml mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
400 g chałwy waniliowo - kakaowej
200 g masła
35 szt. herbatników
dżem z jeżyn lub inny nie za słodki
3 - 4 łyżki ziaren sezamu uprażonego na suchej patelni
Sposób przygotowania:
Budynie rozrabiać w 1/2 szklance mleka, resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać rozrobiony budyń, a następnie cały czas mieszając gotować do momentu zgęstnienia budyniu. Odstawić do ostygnięcia. Gdy budyń wystygnie zmiksować z masłem i startą na dużych oczkach tarki chałwą. Spód blaszki wyłożyć herbatnikami, które posmarować dżemem, na którym rozsmarować 1/3 kremu, następnie ułożyć drugą warstwę herbatników i pokryć następną porcją kremu. Na krem ułożyć trzecią warstwą herbatników, które posmarować resztą kremu. Całość posypać uprażonym sezamem i wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz