Składniki:
2 kg korniszonów
marchewka
cebula
czosnek
koper
chrzan
ziele angielskie
liść laurowy
gorczyca
Składniki na zalewę:
8 szklanki wody
2 szklanki octu 10 %
6 łyżek cukru
4 łyżki soli
Sposób przygotowania zalewy:
Wszystkie składniki zalewy wymieszać i zagotować, a następnie odstawić do ostudzenia.
Sposób przygotowania korniszonów:
Korniszony umyć i ciasno ułożyć w wyparzonych słoikach. W puste miejsca w słoiku wkładamy kawałek marchewki, koper, kawałek chrzanu i jeden duży ząbek czosnku przekrojony na pół, kilka kulek ziela angielskiego, listek laurowy i pół łyżeczki gorczycy. Tak przygotowane ogórki zalać letnią zalewą octową, zakręcić i pasteryzować 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz